12.12.2018
Nyheter

Hållbara investeringar november 2018

Greta, livstilen och vetenskapen

GRETA THUNBERG, snart 15 år, skolstrejkar för klimatet. Så mycket hade jag uppfattat och tänkte väl ungefär: Upprörd tonåring tycker vuxenvärlden suger som inte tar ansvar. Vi skolstrejkade också på högstadiet, minns dock inte varför – det finns ju så mycket att uppröras över i den åldern. Efter en längre artikel i DN den 30 november förstår jag bättre. På bara några månader har Greta skapat en global rörelse av klimatstrejker, hon talar inför tusental och nu bjuds hon också in i maktens finrum på klimatmötet i Katowice.

GRETA NÅR UT, inte bara för att hon är ett barn, utan för att hon är hon – och hennes budskap är stenhårt: ”Om utsläppen måste upphöra, måste vi upphöra med utsläppen. För mig är det svart eller vitt. Det finns inga gråzoner när det kommer till överlevnad. Antingen fortsätter vi som civilisation – eller så gör vi det inte”. Hon framstår egentligen inte som arg, utan skoningslöst nykter. Och i Gretas nykterhetsrörelse ser jag också att klimatfrågan allt mer utvecklas till en tung moralfråga: Om du vet, har du ett ansvar att agera.

ETT ANNAT MORALPERSPEKTIV som bubblar just nu handlar om vem som ska agera. Att hävda att det är någon annans ansvar att lösa klimatkrisen (andra länders, politikernas, företagens, grannens…) framstår som mer och mer inkrökt. Alla ska dra sitt strå, i synnerhet vi i Sverige som lever tio gånger över vår egen klimatbudget och Naturvårdsverket slår fast att de största utsläppsminskningarna som en svensk privatperson kan göra är genom färre internationella flygresor, mindre köttkonsumtion och mer hållbara fordonstransporter.

KÖTTÄTANDET minskar, första drömgränsen elbilar har nyss passerats och #flygfritt2019 trendar. I media rasar klimatprofilen Per Holmgren över SVTs (flyg)restips till kylan under sommarens värmebölja, och i november över en morgonsoffa där tittarna fick tips om hur de kan flyga mer klimatsmart genom att packa lättare. Just vårt flitiga flygresande har blivit en viktig symbolfråga, eftersom den så väl speglar vår tid, vår generation och vår livsstil. Författaren Per Grankvist sammanfattar i en artikel om flyget: ”Frågan om man ska stanna på marken eller inte är kopplat till en frihetslängtan, en liberal idé om rätten att kunna resa vart man vill, när man vill, hur man vill. Liberalismen innehåller dock inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Individens önskan måste alltid ställas mot kollektivets önskan.” Bang!

EN LITE LÄTTSAMMARE SIDA av saken är alla pigga och handgripliga livsstilstips vi strösslas med. Härliga semestra-hemma-kampanjer. Enkla klimatsteg i vardagen. Inspirerande recept på klimatsmart mat. Nudging var temat för förra årets ekonomipristagare och vi är nog många som utan att vi knappt märker det gör bättre och bättre klimatval.

”CONCERNED CLIMATE SCIENTISTS support Greta’s demand for climate action” – svenska klimatforskare backar Greta Thunberg utanför riksdagshuset. Samtidigt planerar medvetna konsumenter för grönare julbord med Johan Rockströms kokbok och funderar över det där med årets julklapp [läs: begagnat klädesplagg]. Kanske till och med över ett flygfritt 2019?

DET JAG SER är att rösterna, budskapen och perspektiven börjar smälta ihop. Moralen, livsstilen och vetenskapen.

GRETA THUNBERG säger i DN-artikeln: Jag tror på många sätt att det är vi autistiska som är de normala och alla de andra som är ganska konstiga. De säger om och om igen att klimatförändringarna är ett existentiellt hot och den viktigaste frågan av alla. Ändå fortsätter de bara som förut.

GLAD att hon är på plats i Katowice.

MED ÖNSKAN om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Anita Lindberg
ESG-ansvarig

 

Liknande artiklar:

Alfred Bergs allokeringsteam tittar in på… Vad alla andra tycker!

Hej och välkommen tillbaka från semestern!   Fondförvaltarna resonerar, - Är inte obligationer attraktivt ändå?!

Dela sidan:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.

 

Innan du köper en fond rekommenderar vi att du tar del av fondens faktablad, risknivå, fondbestämmelser och informationsbroschyr som du hittar på www.alfredberg.se.