30.10.2018
Allokering, Nyheter

Alfred Bergs allokeringsteam presenterar sin uppdaterade marknadssyn

Hej!

Börserna har varit minst sagt volatila och negativa. Även om oktober brukar vara en positiv börsmånad så är det också den månad där kurserna rör sig som mest.

Vi bedömer inte att sättningen är startskottet på en lång nedgång, utan vi behöver få se fler konkreta tecken på att konjunkturen verkligen viker. De argument som framförs som orsak till nedgången har funnits en tid. Det är väl snarast mängden av negativa faktorer som till slut fick marknaderna att rekylera ned. Vi hävdar dock att förutsättningarna för risktillgångar fortsatt ser bra ut. Marknaderna har, enligt detta synsätt, överreagerat, vilket inte minst sentimentsindikatorer på global basis visar.

Nu är indikatorerna nere på nivåer som signalerar extrem rädsla. I virrvarret så har vinstestimaten stått emot bra, vilket har fått den aptitliga följeffekten att värderingarna nu ser attraktiva ut, givet att vi inte får se en recession, vilket vi inte bedömer vi kommer få se än på ett tag.

Med sentimentsindikatorer på bottennivåer, attraktiva värderingar och börsbolag som inte signalerar en tvär inbromsning och i princip obefintliga andra placeringsalternativ så är det nu läge att öka aktieandelen på bekostnad av obligationsplaceringar. Om detta blir en långsiktig allokeringssyn återstår att se, men vi bedömer att allt fler tecken talar till aktiers fördel, på åtminstone kortare till medellång sikt. Vinterhalvåret brukar belöna aktieinvesterare, liksom det faktum att amerikanska bolag, efter sin black-out-period (tiden då de inte får återköpa aktier), lider mot sitt slut och nu återvänder som köpare i marknaden, till lägre värderingar och kurser än tidigare.

Om allokeringsförändringen och vilka regioner, tillgångar och förvaltningsstilar vi föredrar kan du läsa mer om i allokeringsskriften som bifogas. Har du några frågor med anledning av detta eller annat är du välkommen att höra av dig.

Vänliga hälsningar / Kind Regards,
Jonas Olavi
Head of Tactical Asset Allocation,
Portfolio Manager

Liknande artiklar:

Hållbara investeringar maj 2019

Tänka längre

Dela sidan:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.

 

Innan du köper en fond rekommenderar vi att du tar del av fondens faktablad, risknivå, fondbestämmelser och informationsbroschyr som du hittar på www.alfredberg.se.