08.01.2019

Alfred Bergs allokeringteam presenterar sin uppdaterade allokeringssyn för 2019

Hej och god fortsättning!

2018 blev ett betydligt sämre år avkastningsmässigt än vad man kunde ana i början av 2018. Trumps skattesänkningar agerade raketbränsle fram till och med februari, för att sedan misstända på aningar om att det kanske inte blev så mycket bättre. Samtidigt passade Trump på att göra slag i sina vallöften om att ”rätta till” handelsobalanser genom att först hota och sedan implementera ett handelskrig med primärt Kina. Att den amerikanska centralbanken dessutom passade på att fortsätta höja räntan under året och pysa ut den stora balansräkningen skapade en viss likviditetsstress i det finansiella systemet. Detta fick marknaderna på väsentligt sämre humör och konjunkturoron kom krypande. När sedan december infann sig rann bägaren över och vi såg de största utflödena ur aktiefonder på åtminstonde 15 år, och inflöden i obligationsfonder. Alla tillgångsslag drogs över en kam och ingen tillgång gav för ovanlighetens skull positiv avkastning för året.

Vi har spenderat julledigheterna med att fundera på allokeringen och gör en mindre förändring i att vi går till neutral i aktier från övervikt (som vi inledde med i oktober/november). I övrigt gör vi inga förändringar utan anser att sentimentet nu är så kraftigt negativt att det inte krävs mycket för en upprekyl. Samtidigt så pågår handelskriget och stundande förhandlingar, vilka kan väga åt i princip vilket håll som helst. Därför anser vi inte att miljön är helt rätt att vara överviktad aktier, även om urblåsningen mest handlade om psykologiska än fundamentala anledningar och gör det lockande att köpa. Vi lägger pengarna i kassan och inväntar upplösningen på handelsdiskussionerna.

Mer om våra överväganden kan du läsa om i bifogad skrift. Har du några frågor med anledning av denna eller annat är du mycket välkommen att kontakta oss.

Vänliga hälsningar / Kind Regards,

Jonas Olavi
Head of Tactical Asset Allocation

Portfolio Manager

Liknande artiklar:

Alfred Bergs allokeringsteam tittar in på… Vad alla andra tycker!

Hej och välkommen tillbaka från semestern!   Fondförvaltarna resonerar, - Är inte obligationer attraktivt ändå?!

Dela sidan:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.   Innan du köper en fond rekommenderar vi att du tar del av fondens faktablad, risknivå, fondbestämmelser och informationsbroschyr som du hittar på www.alfredberg.se.