Utsikt over Stockholm fra lufta

Månadsbrev Juni 2025

Juni var ännu en nettopositiv månad på marknaderna. Sammantaget slutade månaden ned inom räntor och kreditpremier.

Geopolitisk oro präglade också månaden. Konflikten mellan Israel och Iran avtog snabbt efter att Iran signalerat att man inte ville ha ytterligare upptrappning. Dessutom öppnade USA upp för ökad export av iransk olja till Kina. Detta bidrog till att oljepriserna sjönk och att inflationsförväntningarna sänktes globalt. De långa räntorna föll tillbaka i USA, Sverige och Norge och i en miljö med svagare nyckeltal ökar sannolikheten för centralbankssänkningar även i omvärlden.

I USA reviderades tillväxten under första kvartalet ned till -0,5 procent och konsumentsiffrorna överraskade något. Samtidigt räknar marknaden nu med 2-3 räntesänkningar från Fed under året. På den politiska sidan fick Trump igenom sitt “One Big Beautiful Bill” i senaten – ett omfattande paket med skattesänkningar, högre budgetunderskott och nya förhandlingar i representanthuset.

I eurozonen är inflationen fortsatt stabil, men en svag tillväxt gör att ECB sannolikt gör en paus i sänkningscykeln i juli. Sammantaget avslutades kvartalet med lägre ränteutsikter, ett gott risksentiment och en väl fungerande kreditmarknad.

Våra räntefonder

Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus

Kreditmarknaden har haft en mycket hög aktivitet under juni. Många emissioner med stadigt sjunkande kreditpremier, inte minst inom fastigheter. Nu när semesterperioden närmar sig avtar emissionsaktiviteten märkbart. Kreditpremierna för Nordic investment grade har landat på 0,05-0,10% och ligger nu marginellt under genomsnittet för de senaste 5 åren. Vi förväntar oss en lugnare marknad i juli, men likviditeten är god och sentimentet är fortsatt stödjande.

Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A

Alfred Berg Income

Även primärmarknaden återhämtade sig under juni med höga volymer både på IG- och HY-marknaderna. När det gäller HY-emissioner ligger vi nu på nära 160 miljarder hittills i år, enligt Arctic Securities. Vi är alltså på god väg att nå ett nytt rekordår, men vi noterar att inte alla utställda emissioner har kunnat genomföras framgångsrikt. Vissa var felprissatta, och vissa var inte tillräckligt frestande kreditriskmässigt. Vi fortsatte att tacka nej till många affärer eftersom risk/reward inte var tillräckligt bra enligt vår uppfattning, men vi deltog i ett fåtal affärer, t.ex. Bulk Infrastructure, Axactor, Mehilainen, Tomra och Munters. Vi förväntar oss att primärmarknaden kommer att bromsa in under juli och augusti på grund av semesterperioden under sommaren.

Vi har inte gjort några större förändringar vad gäller strategi eller innehav under juni och vi fortsätter att ha en relativt konservativ portfölj och kan därmed dra nytta av den potentiella volatilitet som kommer att uppstå när tullpausen går mot sitt slut.

Alfred Berg Income A

Alfred Berg Nordic High Yield

Efter en helt stängd emissionsmarknad i april har de senaste två månaderna varit mycket aktiva. I juni emitterades obligationer för 32 miljarder, fördelat på 29 emissioner. Alla emissioner togs dock inte emot av marknaden; En del var felprissatta och en del hade inte tillräckligt god kreditkvalitet för att locka investerare. Hittills i år har obligationer till ett värde av närmare 150 miljarder emitterats på den nordiska high yield-marknaden. Vi förväntar oss att emissionsmarknaden tar en paus nu i juli och augusti på grund av semestertider. Vi förväntar oss att primärmarknaden startar upp i slutet av augusti, men med en mer av-och-på-marknad, drivet av potentiellt ökad volatilitet och osäkerhet. Handelskonflikter, pågående krig i Ukraina och spänningar i Mellanöstern samt rädsla för recession skapar osäkerhet. Potentiellt svagare ekonomier kan öka defaults något, men kan också leda till lättnader i penningpolitiken och lägre räntor. Lägre räntor ska kunna förbättra företagens kassaflöde och vara positivt för kreditkvaliteten, allt annat lika.

Alfred Berg Nordic High Yield ACC A

Alfred Berg Nordic High Yield Restricted

Den nordiska aktiemarknaden i juni

Aktiemarknaderna i Norden fick under juni månad se en blandad börsutveckling med fortsatt turbulens från föregående månader som startades med tullar från president Trump under den så kallade ”Liberation Day”. De politiska utspelen och de bakomliggande oroligheterna har ej försvunnit, ett tydligt tecken är dock att marknadens tolerans har ökat. De nordiska börsindexen MSCI Nordic och MSCI Nordic Small Cap var som mest upp med två respektive fyra procent efter en dryg veckas handel och fortsatt återstår det att se hur de ekonomiska konsekvenserna blir för tillväxten framöver gällande eventuella tullöverenskommelser. På de nordiska marknaderna utvecklades den norska börsen bäst (+3,8%) följt av Finland (+1,1%) och Sverige (+0,3%) medan den danska börsen underpresterade (-2,8%). De nordiska småbolagen (MSCI Nordic Small Cap, SEK, +1,7%) utvecklades bättre i jämförelse med de större bolagen (MSCI Nordic Index, SEK, +1,3%) och där de bästa sektorerna var kraft, energi och konsument sällanköpsvaror. Sämsta sektorer var konsument dagligvaror, telekom och läkemedel.

Alfred Berg Nordic Index

Våra aktiva aktiefonder

Alfred Berg Sverige Gambak

Fonden hade en bra månad i förhållande till marknaden med flera av vinnarbolagen i portföljen. Clas Ohlson utmärkte sig särskilt med en uppgång på drygt 20 %. Investeringen i Clas Ohlson har varit mycket lyckad med en uppgång på ca 100 % sedan den initiala investeringen 2024. Bolaget har varit framgångsrika när det gäller att anpassa sitt sortiment samt utöka antalet butiker. Läkemedelsbolaget Camurus hade också mycket god utveckling efter att man tillkännagivit ett avtal med det amerikanska bolaget Eli Lilly. Försvarsinvesteringar var mycket i fokus under månaden med Nato-mötet i Haag i centrum, något som gav Saab, som är en stor position i portföljen, ytterligare en skjuts uppåt. Fastigheter var den enda sektorn som gav ett negativt bidrag i relativperspektiv. Fonden äger för närvarande endast en mindre position i ett fastighetsbolag, NP3, och är alltså underexponerad mot sektorn.

Alfred Berg Sverige Gambak

Alfred Berg Nordic Gambak

Den starkaste sektorn i Norden under juni var energi, före dagligvaror och fastigheter. Svagast var konsumtion, hälsa och material. I Alfred Berg Nordic Gambaks fall var konsumtion fondens största bidragsgivare i förhållande till index, följt av finans och hälsa. Relativt sett var konsumtionen den i särklass största positiva bidragsgivaren, medan tillverkningsindustrin var störst i negativ riktning.

Den största sektorn i Alfred Berg Nordic Gambak är finans, före industri och hälsa. Relativt sett, det vill säga mätt mot index, är konsumtionen den största sektorn, före finans- och kommunikationstjänster. De största undervikterna sektorvis är fastigheter och tillverkningsindustrin.

Bland de enskilda aktierna var Clas Ohlson relativt sett störst bidragsgivare med en ökning på 22,6 procent (0,67 procent i portföljinsatser), Ambea med en ökning på 5,1 procent (0,24 procent i portföljinsatser) och Betsson med en ökning på 7,5 procent (0,19 procent i portföljinsatser). De största negativa bidragsgivarna var Mildef med en nedgång på 24,5% (-0,71% i portföljbidrag), undervikt i Novo Nordisk (-0,20%) och undervikt i Telia (-0,13%).

De största innehaven bland enskilda aktier vid utgången av juni var Ambea (4,7 %), Novo Nordisk (3,9 %) och Danske Bank (3,8 %).

Under hela juni har vi ökat våra positioner i bland annat Novo Nordisk, Novonensis och Aker Solutions. Vi har avyttrat våra innehav i Securitas, MTG och Konecranes. Den aktiva andelen uppgick till 72,4 procent.

Alfred Berg Nordic Gambak

Alfred Berg Nordic Small Cap

Fonden utvecklades bättre än sitt benchmark under juni månad med positiva rapporter från viktiga innehav i fonden. De två största bidragsgivarna relativt index var vår övervikt i Clas Ohlson som fortsätter att imponera på oss och marknad med sin starka utveckling och inte visar några tecken på tillväxten avtar trots början på två år med tuffa jämförelsetal. Ett annat innehav som fortsatte att utvecklas väl var danska infrastrukturbolaget Per Aarsleff som levererade en stark rapport i slutet av maj och där prognosen för helåret 2025 höjdes. På den negativa sidan återfanns NCC och Inwido som båda haft en stark relativ utveckling under året.

Alfred Berg Nordic Small Cap