Utsikt over fjorden fra Oslo

Månadsbrev april 2025

Ibland är det svårt att förklara vad som var viktigt för ekonomin och marknaderna under föregående månad. April 2025 var inte en av dessa månader. “Liberation Day” och den efterföljande upptrappningen av tullarna och hotet om att avskeda den amerikanska centralbankschefen har dominerat de senaste veckorna. Under den första veckan föll aktie- och kreditmarknaderna markant, men inget av detta verkade avskräcka Trump.

När det är turbulens på finansmarknaderna tenderar investerare att fly till amerikanska dollar och statsobligationer. Den här gången såg vi det motsatta. Om detta motiverades av rädsla för vad Trump skulle kunna göra med omstruktureringen av statsskulden, ökad inflation på grund av tullar samtidigt som recession i ekonomin, lägre trovärdighet för USA som land eller pengatryckande är oklart. Förmodligen en kombination av alla dessa. Effekten blev i alla fall att aktier, krediter, USD och amerikanska statsobligationer föll samtidigt. Något som inte har hänt i modern tid. Konsekvensen blev att det började ryka från maskinrummet på räntemarknaden. Vi var nog ganska nära en punkt där statsobligations marknaden i USA skulle hamna utom kontroll. Och det var detta som i slutändan ledde till att tullkraven lättades. Statsobligationer är ofta tråkiga, men ändå kungen på finansmarknaden.

Efter att tullarna pausades och det stod klart att de inte skulle avskeda Federal Reserves ordförande Jay Powell, gick de in i ett mycket positivt sentiment och flera marknader är nu tillbaka på nivåerna före Liberation Day. Märk väl att allt inte är helt som tidigare, och en relevant punkt är vad som har hänt under ytan; under tullkrigets oväsen. Hårda data visar att stora delar av ekonomin går bra. Om man rensar den till synes svaga amerikanska BNP-siffran (på -0,3% q/q) för engångseffekter i lageruppbyggnaden i väntan på Liberation Day, slutar vi med att den amerikanska ekonomin växer med 1,5-2,0% per år. Arbetsmarknaden i USA är också fortfarande i hyfsat skick. Räntemarknaden känner dock av att risken för recession ökar något och de långa räntorna har dragit sig nedåt, ca -0,25 procent i USA och Europa.

Våra räntefonder

Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus

Kreditmarknaden har återhämtat sig sedan krisen i början av månaden, men kreditpremierna för norska, svenska och europeiska investment grade-krediter har ökat med 0,05-0,2 procent.

Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A

Alfred Berg Income

Alfred Berg Income avslutade april i svagt negativt territorium. Som vanligt faller likvida obligationer mest under turbulenta perioder. Fonden har under en längre tid haft en övervikt i Investment Grade och en relativt konservativ portfölj, vilket gjort att den inte fallit ytterligare. Det som är positivt är att vi får mer betalt i dagens marknad och därför har en högre avkastning i portföljen. Å andra sidan finns det fortfarande en stor osäkerhet kring handelskonflikten och penningpolitiken, och den geopolitiska risken är också hög med bland annat krigen i Ukraina och Mellanöstern.

Alfred Berg Income A

Alfred Berg Nordic High Yield

Efter tre månader av rekordhög aktivitet på marknaden för nyemissioner av obligationer fick det ett abrupt slut i april. Två nya emissioner som gjordes i slutet av mars hade inbetalningar i april, och det rör sig om lån utgivna av Servatur Holding AS samt refinansiering av Force BidCo. Några andra företag som var i marknaden och sökte kapital för nya lån drog sig ur transaktionsprocessen när marknaden störtdök i början av månaden. Hittills i år har cirka 100 miljarder norska kronor emitterats i nya obligationslån. Vi förväntar oss att primärmarknaden snart kommer att starta upp igen, men kanske med ett mer selektivt urval av bolag och till en högre kreditpremienivå jämfört med för en månad sedan. Vi förväntar oss också en mer on-and-off-marknad, driven av ökad volatilitet och osäkerhet. Handelskonflikter, pågående krig i Ukraina och Mellanöstern samt rädsla för recession skapar osäkerhet. Potentiellt svagare ekonomier kan öka konkurstalen något, men kan också leda till lättnader i penningpolitiken och lägre räntor. Lägre räntor ska kunna förbättra företagens kassaflöde och vara positivt för kreditkvaliteten, allt annat lika.

Alfred Berg Nordic High Yield ACC A

Alfred Berg Nordic High Yield Restricted

Den nordiska aktiemarknaden i oktober

Det har alltid funnits risk på aktiemarknaden. April var den månad då vi ställdes inför en ny typ av risk, som vi knappast har läst så mycket om i de finansiella läroböckerna, nämligen risken med politiska presskonferenser och kommunikéer. Det var detta som skapade de största fluktuationerna på världens aktiemarknad fram till april.

Den underliggande substansen är ett ständigt växande missnöje med vad som uppfattas som snedvridningar i internationell handel. Detta missnöje har gradvis blivit en politisk fråga. Ämnet i sig är inte nytt – det som är nytt är stilen och kraften i hur detta utförs. Att april var en turbulent månad beror alltså främst på politik. Det återstår att se i vilken utsträckning den politiska oron har fått verkliga ekonomiska konsekvenser.

Alfred Berg Nordic Index

Våra aktiva aktiefonder

Alfred Berg Sverige Gambak

Fonden hade en bra månad med positiva rapporter från flera viktiga innehav. Ett innehav som stack ut ordentligt var vår investering i Dynavox, vars kurs ökade med över 40 % efter en väl mottagen rapport för 1:a kvartalet. Dynavox utvecklar och säljer kommunikationslösningar för personer med funktionsnedsättningar. Andra innehav som utvecklades väl var Clas Ohlson, som fortsätter att visa på starka försäljningssiffror och Saab, vars kvartalsrapport mer än väl matchade högt ställda förväntningar. Lite sämre utveckling hade vår investering i private equity-bolaget EQT. Private Equity-sektorn är beroende av att kunna avyttra bolag från sin portfölj och möjligheterna minskar i en turbulent marknad. 

Alfred Berg Sverige Gambak

Alfred Berg Nordic Gambak

Rapportsäsongen för det första kvartalet är i full gång. När det gäller Alfred Berg Nordic Gambak har cirka två tredjedelar av företagen levererat sina resultat. Resultaten hittills visar att försäljningen är ca  1 procent under konsensus, medan den sammanlagda vinsten ligger 4 procent över konsensus. Självklart finns det stora, individuella skillnader mellan bolagen.

Den starkaste sektorn i Norden under april var fastigheter, följt av kommunikationstjänster och konsumtion. Svagast var IT och energi. I Alfred Berg Nordic Gambaks fall var tillverkningsindustrin fondens största bidragsgivare i förhållande till index, följt av konsumtion och hälsa. Fonden har för närvarande ingen fastighetsexponering, så när den sektorn går bra en månad så kommer det att vara negativt för fondens avkastning kontra fondens index.

Den största sektorn i Alfred Berg Nordic Gambak är fortfarande industrin, före finans och hälsa. Relativt sett, det vill säga mätt mot index, har konsumtionen nu blivit den största sektorn, före kommunikationstjänster och IT. De största undervikterna på branschbasis är fastigheter, energi och material.

Bland enskilda aktier var Mildef Group relativt sett störst med en ökning på 28 procent (0,7 procent i portföljbidrag), Dynavox Group med en ökning på 45 procent (0,7 procent i portföljbidrag) och Clas Ohlson med en ökning på 20,6 procent (0,5 procent i portföljbidrag).

De största innehaven bland enskilda aktier vid utgången av april var Ambea (5,1 %), Securitas (4,4 %) och Handelsbanken (3,6 %).

Under april har vi ökat våra innehav i bland annat ISS, Betsson och Mildef Group.Vi har avyttrat våra innehav i Sweco, ABB och Konecranes. Den aktiva andelen uppgick till 74,8

Alfred Berg Nordic Gambak

Alfred Berg Nordic Small Cap

Fonden utvecklades väl under april månad med positiva rapporter från viktiga innehav i fonden. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i Dynavox, vars kurs ökade med över 40 % efter en väl mottagen rapport för det första kvartalet. Bolaget utvecklar och säljer kommunikationslösningar för personer med funktionsnedsättningar. Ett annat innehav som utvecklades väl var Clas Ohlson, som fortsatte att visa på starka försäljningssiffror, denna gång för mars månad (+17% i årstakt). På den negativa sidan återfanns bygg- och anläggningsbolaget NCC och norska varuhuskedjan Europris vars rapporter för det första kvartalet ej riktigt nådde upp till marknadens förväntningar.

Alfred Berg Nordic Small Cap