Utsikten mot Oslo opera og havet

Månadsbrev Augusti 2024

Månaden inleddes med svaga arbetsmarknadssiffror från USA. I kombination med en högre styrränta i Japan och en osäker geopolitisk bakgrund utlöste det en temporär panik på världens finansmarknader, där en storskalig avveckling av carry-handeln i japanska yen pekades ut som orsaken. Både aktiemarknaden och avkastningskurvan föll betydligt. Men medan aktier, krediter och långa räntor återhämtade sig relativt snabbt och avslutade månaden relativt oförändrade, har de korta räntorna varit betydligt lägre än före turbulensen.

Spänningen under hösten blir därför hur mycket centralbankerna lättar på den strama penningpolitik som förts de senaste åren. Marknadens förväntningar speglar ytterligare 5 sänkningar från Riksbanken, 4 från Fed, 2-3 från ECB, 2 från BoE och endast en ytterligare från Norges Bank under 2024. Marknaden räknar därför med att Norges Bank kommer att vara långsammare med att sänka styrräntan än de andra centralbankerna. Detta motiveras av relativt starka makrosiffror som motiverar att Norges Bank kan avvakta lite, samt oro för en svagare norsk krona. 

Centralbankerna har varit relativt eniga om att kampen mot inflationen har varit en framgång. Inflationssiffrorna har fallit kraftigt och närmar sig målen för de flesta ekonomier. De senaste månaderna har vi också sett en avsvalnande, men fortsatt stark, arbetsmarknad. Förväntningarna på den ekonomiska tillväxten har sjunkit något, inte minst för Sverige och övriga Europa. Centralbankerna vill därför lätta på vad som ses som en mycket restriktiv penningpolitik inför en betydande försämring av makroekonomin. Penningpolitiken har, även vid lättnader, en fördröjd effekt på den bredare ekonomin, så det finns en spänning om huruvida centralbankerna kommer att påbörja denna process i tid. En utmaning blir nu att hitta var den långsiktigt neutrala räntan ligger. De senaste årens erfarenheter har ökat förväntningarna hos både centralbanker och marknadsaktörer, men det råder fortfarande stor osäkerhet om vilken nivå som är lämplig. 

Våra räntefonder

Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus 

Kreditmarknaderna avslutar månaden relativt i nivå med var de började. Vi har sett en markant ökad aktivitet i primärmarknaden efter några lugna sommarmånader. Fastighetssektorn fortsätter att gå mycket starkt men med stora individuella variationer.  

Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A

Alfred Berg Income 

Efter en lugn sommar med lite aktivitet tog den fart kraftigt från mitten av augusti och kön börjar bli lång för bolag som vill ge ut obligationer i dagens marknad. 

Alfred Berg Income hade en bra månad med en avkastning på ca 1 %, där fastighetssektorn stod för ungefär hälften av den månatliga avkastningen. Fonden deltog endast i två emissioner i augusti; Aider Koncern AS och i Metso Oyj. I övrigt håller vi en relativt konservativ profil med en viss dominans av Investment Grade obligationer. 

Alfred Berg Income A

Alfred Berg Nordic High Yield

Efter sommaruppehållet är primärmarknaderna vidöppna igen, med sex HY-affärer prissatta i augusti med en total volym på 8,3 miljarder (främst NOK-affärer) vilket är något högre än de 7,2 miljarder som emitterades i augusti 2023. Totalt har cirka 145 miljarder emitterats hittills under 2024 enligt Arctic Securites och vi har därmed faktiskt redan passerat den totala volymen för 2023 med fyra månader kvar. I år blir det därmed det näst bästa året sett till emissionsvolym sedan 2009. Många affärer är prissatta i det lägre intervallet av det initiala prissamtalet, och vi har därför fortsatt att vara selektiva på grund av mindre attraktiv risk/reward i många fall enligt vår uppfattning, men vi investerade i t.ex. de nya obligationerna som emitterats av Aider Konsern och Odfjell Technology. Med tanke på de mycket starka marknaderna förväntar vi oss en fortsatt hög primäraktivitet under de kommande veckorna och månaderna.

Det finns fortfarande en möjlighet till ökad volatilitet och osäkerhet med avseende på det pågående kriget i Ukraina och Mellanöstern samt det kommande valet i USA. Vi utesluter inte att andelen fallissemang kan komma att öka ytterligare, men vi ser ändå att det nordiska high yield-universumet har fundamentalt starka underliggande marknader för många av bolagen och sektorerna.

Alfred Berg Nordic High Yield ACC A

Alfred Berg Nordic High Yield Restricted

Den nordiska aktiemarknaden i juni

Trots något blandade makronyheter, inte minst från Asien, och ovanlig volatilitet i inledningen av månaden slutade augusti som en hyfsad månad på världens börser. Framför allt i USA fortsätter en god trend. Även i Norden slutade det nordiska gemensamma indexet på plus, men volatiliteten var definitivt upp under månaden.  

Rapportsäsongen i Norden är över för den här gången, och resultaten är nästan som vanligt mer eller mindre som förväntat. Råvarusektorn kom in under förväntan, kommunikationstjänsterna bättre, annars fanns det små avvikelser. Det är värt att notera att bankernas resultat var goda, särskilt att förlusterna fortfarande är låga. Det finns åtminstone inga tecken på recession baserat på utvecklingen av bankernas låneexponeringar.

Alfred Berg Nordic Index

Våra aktiva aktiefonder

Alfred Berg Sverige Gambak 

Fonden utvecklades något svagare än marknaden som helhet, trots flera av månadens vinnare i portföljen. Läkemedelsbolagen Sobi (Swedish Orphan Biovitrum) och AstraZeneca, säkerhetsbolaget Securitas och Essity, konsumentvaror och mjukpapper hade alla en bra månad. Bolagen har samtliga som gemensam nämnare att deras verksamheter är relativt konjunkturokänsliga och levererade dessutom bra rapporter för andra kvartalet. Även våra lite mindre positioner inom hälsovårdssektorn, Vitrolife och Camurus hade god utveckling. Ett innehav som tyngde relativutvecklingen var bl.a. lufthanteringsbolaget Munters, detta trots att Munters i juli levererade en stark kvartalsrapport som mottogs mycket väl. I övrigt var det främst två innehav som fonden helt valt bort, Nibe, respektive Ericsson, där fonden endast har en mindre investering, som gav ett negativt relativbidrag då båda aktierna utvecklades i positiv riktning. 

Alfred Berg Sverige Gambak

Alfred Berg Nordic Gambak

Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak i augusti var hälso- och sjukvård, följt av konsumtion och tillverkning. Inom hälsa utvecklades flera av våra positioner väl, så även om vi i stort sett är branschneutrala så kom vi ut bra. Relativt sett svagast var energi och finans.  Energisektorn påverkades av stagnationen i oljepriserna, och den efterlängtade cykliska uppgången i oljerelaterade aktier har inte förverkligats fullt ut.

I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industri och hälsa. Relativt sett – mätt i förhållande till index – är tillverkningsindustrin och kommunikationstjänster fortfarande den största sektorn. De största sektorerna som är underviktade är IT och finans. Fonden är fortfarande väl representerad inom banksektorn, men underviktad i försäkrings- och investmentbolag.

Den aktiva andelen är 70. 

Vid utgången av månaden var fondens största innehav Novo Nordisk (8,4 %), Wärtsilä (4,8 %) och SEB (4,2 %). 

Aktier som bidrog mest i positiv riktning var Konecranes som steg 26,4% (0,6% på portföljnivå), Viaplay Group som steg 32,0% (0,4%) och Wärtsilä som steg 9,8% (0,4%). I negativ riktning föll VBG Group som föll 10,7% (-0,3% på portföljbasis), Høegh Autoliners som föll 5,3% (-0,2%) och Protector som föll 11,3% (-0,2%). 

Under månaden ökade vi vårt innehav i bland annat Ericsson B, Peab och Subsea 7. Vi har minskat våra innehav i Pandora, Volvo och Novo Nordisk.

Alfred Berg Nordic Gambak 

Alfred Berg Nordic Small Cap

Augusti blev en börsmånad med relativt oförändrad utveckling för nordiska småbolag och Alfred Berg Nordic Small Cap utvecklades bättre än fondens jämförelseindex (Carnegie Nordic Small Cap). Kvartalsrapporterna under sommaren har haft ett stort inflytande över börskurserna och i de flesta fall har det varit en bra rapporter med resultatnivåer som legat i linje eller överstigit marknadens förväntningar. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i Ambea och SOBI. Vård- och omsorgsbolaget Ambea levererade en stark kvartalsrapport för det andra kvartalet där både svenska Vardaga och norska Stendi bidrog positivt. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var övervikterna i norska Sparebanken Vest och laxbolaget Salmar

Alfred Berg Nordic Small Cap