Månadsbrev Oktober 2024
Oktober har till stor del präglats av upptakten till det amerikanska presidentvalet i början av november. De flesta analytiker tror att en möjlig Trump seger riskerar att leda till att inflationen tar fart igen. Samtidigt som opinionsmätningar pekar på Trump seger har marknadsräntorna i USA stigit markant under månaden. Denna utveckling har förstärkts av att tillväxt- och arbetsmarknadsindikatorer har talat för en väl bibehållen tillväxt i den amerikanska ekonomin. Förväntningarna på aggressiva räntesänkningar från Fed har skruvats ned, vilket i sin tur bidragit till högre marknadsräntor.
Utvecklingen i Europa är inte lika munter. Den ekonomiska utvecklingen är fortfarande svag. Inte minst ser vi att industriföretagen i Tyskland och Sverige har det kämpigt. Ett tydligt tecken är att Volkswagen för första gången i historien meddelar att man lägger ner fabriker i Tyskland. Förväntningarna på aggressiva sänkningar från Riksbanken och ECB har förstärkts. En räntesänkning på 0,5 procent vid nästa möte i november verkar trolig.
Paradoxen blir stor när vi tittar på Norge. De norska marknadsräntorna har stigit markant de senaste veckorna, betydligt mer än de europeiska länderna och lika mycket som i USA. Det är inte lätt att hitta bra skäl till detta, men vi ser ändå en mycket svag kronkurs, vilket sannolikt förklarar en del. Trots kraftiga räntesänkningar från ECB och Riksbanken är förväntningen i Norge att Norges Bank väntar till mars med att sänka räntan.
Våra räntefonder
Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus
Kreditmarknaden har varit aktiv och stark under hela oktober. Vi ser fortfarande många bolag som emitterar i primärmarknaden och vi ser en god efterfrågan på obligationer från investerare över hela världen. Med det sagt ser vi vissa tecken på lite mer avvaktande marknader de sista dagarna inför det amerikanska valet. Kreditpremierna har varit stabila hela månaden, och särskilt i Norden anser vi att nivåerna fortfarande är attraktiva jämfört med historiska data.
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A
Alfred Berg Income
Allfred Berg Income hade en okej månad där stora delar av portföljen bidrog positivt. Fastighetssektorn var återigen den sektor som bidrog starkast till avkastningen. Dessutom bidrog den finansiella sektorn bra till avkastningen. Vi fortsätter att försöka hålla en konservativ portfölj, med över hälften av portföljen placerad i Investment Grade. Kreditspreadarna ser relativt låga ut och vi går in i en händelserik månad. Vi spänner fast oss och gör oss redo.
Alfred Berg Nordic High Yield
Investerarnas aptit fortsätter att vara stark och primärmarknaden fortsatte därför att vara mycket aktiv under månaden med volymer som nådde 31 miljarder SEK (stärkt av ett fåtal mycket stora affärer), vilket är den högsta nivån någonsin för oktober. Det finns fortfarande många olika företag från en rad olika sektorer som emitterar obligationer till attraktiva kreditspreadnivåer, men vi fortsätter att vara selektiva med tanke på en i våra ögon begränsad risk/reward i många fall. Vi har dock investerat i bland annat kranemissionen i Lime Petroleum samt nyemissionerna i Voi Technology och First Camp Group. Hittills i år uppgår nyemissionsvolymen till 186 miljarder SEK, vilket är 10 miljarder SEK högre än under samma period 2021 som var det tidigare rekordåret. Med tanke på det fortsatta inflödet till HY:s fonder och de snäva nyemissionsspreadarna förväntar vi oss en fortsatt hög aktivitet fram till jul.
Vi anser fortfarande att det nordiska HY-universumet har fundamentalt starka underliggande marknader och vi förväntar oss att andelen defualts kommer att stabiliseras framöver. Lägre räntor framöver bör hjälpa företagens kassaflöde och vara positivt för kreditkvaliteten allt annat lika, men risken för ökad volatilitet och osäkerhet när det gäller (geo)politiska- och ekonomiska frågor kvarstår fortfarande.
Med både det amerikanska valet och centralbanksmöten i både USA, England, Norge och Sverige denna vecka i kombination med starka emissionspipelines som enligt uppgift är på plats, är marknaden inställd på några intressanta veckor framöver.
Alfred Berg Nordic High Yield ACC A
Alfred Berg Nordic High Yield Restricted
Den nordiska aktiemarknaden i oktober
Hösten brukar vara en intressant tid på aktiemarknaden, men jämfört med normalt har oktober i år verkligen varit “business as usual”. Det har varit en måttlig nedgång i många av världens ledande börsindex, men inte i en sådan utsträckning att det hotar den goda återhämtning som skett hittills i år.
Den allmänna temperaturen i ekonomin är fortfarande relativt bra. USA, världens i särklass största ekonomi, växer nästan överraskande starkt, medan Kina försöker åtgärda sina strukturella problem med olika stimulanspaket. Europa uppvisar generellt en positiv, men svag, ekonomisk tillväxt.
Rapportsäsongen för det tredje kvartalet är i full gång och än så länge är bilden att variationerna är stora, men sammantaget dominerar de positiva överraskningarna. Det är fler bolag som har levererat under förväntan än över, men de företag som har överraskat positivt har gjort det i större utsträckning än de på den negativa sidan. Sammantaget är alltså totalen för Norden positiv, i linje med förväntningarna. I USA är bilden ännu bättre, det finns en klar övervikt av positiva överraskningar.
Våra aktiva aktiefonder
Alfred Berg Sverige Gambak
Fonden hade en svag avslutning av oktober. Munters, som varit en stor position i fondens portfölj under en lång tid, levererade en rapport som utlöste ett större kursfall. Försäljningen minskade för det största affärsområdet, vilket ledde till sämre kostnadstäckning och därmed lägre marginaler. Avsaknaden av större order inom det för framtida viktiga området datateknologicenter, gjorde att marknadens dom blev hård. Vi tror fortfarande på Munters i ett längre perspektiv, men har följt vår investeringsprocess, som innebär att vi minskar en position när utvecklingen inte blir som vi tänkt oss. Omvänt, har vi under oktober ökat vår position i Ericsson, som utvecklats starkare än vi förväntat oss. Rapportperioden var dock inte utan positiva händelser. Saab, ett av våra större aktiva positioner (avvikelse från index), levererade ett mycket starkt resultat, likaså våra investeringar i hälsovårdssekotorn, Swedish Biovitrum (Sobi) och Bonesupport.
Alfred Berg Nordic Gambak
Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak under oktober var IT, följt av finans och energi. Inom IT var det aktievalen som gjorde skillnaden, och det var också fallet för finanssektorn. Å andra sidan var det relativt goda bidraget från energi mer ett resultat av undervikt i sektorn än specifika aktieval.
I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industri och hälsa. Mätt i relativa termer – mätt mot index – är tillverkningsindustrin och kommunikationstjänster den största sektorn. De största sektorerna som är underviktade är energi och finans. Fonden är väl representerad inom banksektorn, men underviktad i försäkrings- och investmentbolag. Den aktiva andelen är 72.
Vid utgången av månaden var fondens största innehav fortfarande Novo Nordisk (5,1 %), Wärtsilä (4,5 %) och SEB (3,9 %). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var LM Ericsson som steg 17,1 procent (0,3 procent i portföljnivå), Cargotec som steg 7,8 procent (0,2 procent) och Kongsberg Gruppen som steg 11,8 procent (0,2 procent). Negativt var Wärtsilä som föll 11,2 % (-0,6 % på portföljbasis), Munters som föll 26,3 % (-0,5 %) och Høegh Autoliners som sjönk 15,2 % (-0,4 %). Under månaden har vi ökat vårt innehav i bl.a. Nokia, NCC och Assa Abloy. Vi har minskat våra innehav i Swedbank, Novo Nordisk och Odfjell Drilling.
Alfred Berg Nordic Small Cap
Oktober blev en börsmånad med negativ utveckling för nordiska småbolag där dock Alfred Berg Nordic Small Cap utvecklades bättre än fondens jämförelseindex. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i Protector Forsikring och Bonesupport. Det norska försäkringsbolaget Protector levererade en stark rapport för det tredje kvartalet och meddelade samtidigt att man öppnar upp verksamhet i Frankrike. Medicinteknikbolaget Bonesupport presenterade likaså en stark rapport för det tredje kvartalet där omsättningen ökade 50% på årsbasis, främst drivet av en fortsatt stark marknadspenetration av bensubstitutet, Cerament G i USA. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var övervikterna i Munters och Hoegh Autoliners. Klimatkontrollsbolaget Munters levererade en kvartalsrapport som inte uppfyllde marknadens förväntningar och där inga stora order har presenterats under kvartalet. Vi såg också vissa nedgraderingar av både riktkurser och rekommendationer, där bland annat Carnegie tog ned sin rekommendation till sälj. Biltransportbolaget Hoegh Autoliners presenterade en kvartalsrapport som var i linje med marknadens förväntningar men kursen tappade relativt marknaden då man under föregående månad var en av kursvinnarna.