Månadsbrev December 2024
Fluktuationerna i marknadsräntorna fortsatte i december. Kalendern var full av centralbanksmöten men det var snarare de långsiktiga förväntningarna på räntor, inflation och ekonomisk tillväxt som drev räntorna markant högre under månaden, än centralbankernas besked. Sammantaget är bakgrunden densamma; Den positiva tillväxtbilden bibehålls i USA, den svaga bilden kvarstår i Europa, det finns en positiv förväntning om en uppgång i Sverige medan Norge tuffar på i långsam takt.
Sett till marknaden är nu 3 räntesänkningar inprisade 2025 i Norge, och en räntebotten på 3,5% 2027. Vi anser att dagens prissättning ger anledning att ompositionera oss för lägre räntor framöver.
Kreditpremierna var i stort sett oförändrade under hela månaden i både EUR, SEK och NOK. Marknaderna präglades av god aktivitet i början av månaden och en stadigt lägre aktivitet när julen närmade sig. Som vanligt var det extra dragkraft i den korta änden av marknaden, eftersom framför allt bankerna är ovilliga att hålla obligationer med korta löptider över nyår.
De långa räntorna har varit allt annat än stabila under 2024. Vi har upplevt 5-6 relativt stora cykler när det gäller ränterörelser. På motsvarande sätt har vår ränteplacering i fonderna varierat kraftigt under året.
Den tioåriga amerikanska statsräntan slutade förra året på 4,57 %, en ökning med 40 punkter förra månaden och en ökning med 70 punkter under året. Den tyska tioåringen steg med knappt 34 punkter till 2,36 procent.
Våra räntefonder
Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus
Marknaden för kreditpremier har varit mer stabil fram till 2024. Inga större negativa makroekonomiska chocker och god tillgång till likviditet gjorde att kreditmarknaden var allmänt positiv. Sammantaget minskade premierna med 15-30 baspunkter under året, där NOK-marknaden såg den mest positiva utvecklingen av de nordiska investment grade-marknaderna.
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A
Alfred Berg Income
Alfred Berg Income skapade en god avkastning i december och 2024. Avkastningen för denna fond har varit mycket konkurrenskraftig, med tanke på att mer än hälften av fonden är investerad i IG. December var en relativt lugn månad med energi som den starkaste sektorn. Företagen Øyfjellet och Force Bidco, som båda är verksamma inom vindkraftssektorn, utmärkte sig mest positivt. Även finans och fastigheter utvecklades väl i december. På den svaga sidan var det bolagen Viacon och Viaplay som bidrog negativt. Sett till helåret är det fastighetssektorn som har bidragit mest, med nästan 3,5 procent av fondens årliga avkastning. På andra och tredje plats kommer subordinerade lån, följt av industrisektorerna. Efter ett starkt 2024 tror vi att 2025 blir något mer svårmanövrerat, men räntorna ligger fortfarande på goda nivåer och vi räknar med att de bidrar positivt till avkastningen. Utsikterna för en solid ekonomisk tillväxt är okej, men vi ser också risker på nedsidan. Geopolitik kommer sannolikt att vara högst relevant även 2025, och det är viktigt att hålla ett öga på.
Alfred Berg Nordic High Yield
Primärmarknaden för obligationsemissioner var mycket aktiv under 2024, men aktiviteten lugnade ner sig i december. Av de cirka 220 miljarder som emitterades under 2024 emitterades 10 miljarder under årets sista månad. Ett antal olika företag från olika branscher kom ut på marknaden, eftersom företagen tycker att de nuvarande kreditpremienivåerna är mycket attraktiva. Vi förväntar oss att aktiviteten på emissionsmarknaden kommer att ta fart igen från mitten av januari. Det finns fortfarande anledning att befara ökad volatilitet och osäkerhet mot bakgrund av de olösta och pågående krigen i Ukraina och Mellanöstern. Vi förväntar oss en viss stabilisering av antalet förfallna låneavtal. Lägre räntor ska kunna förbättra företagens kassaflöde och vara positivt för kreditkvaliteten, allt annat lika.
Alfred Berg Nordic High Yield ACC A
Alfred Berg Nordic High Yield Restricted
Den nordiska aktiemarknaden i oktober
2024 var ett år då säsongsvariationerna på börserna inte riktigt följde de traditionella mönstren. Vi såg lite julrally, tvärtom slutade Nordiskt index på minus i december. Så var också fallet med viktiga index i USA. Å andra sidan avslutade flera europeiska och asiatiska index december i positivt territorium, så det fanns inget tydligt mönster.
December brukar vara en lugn period på företagsfronten. Det är inte rapportsäsong, och det är generellt mindre nyheter strax före jul. Men det är ett tillfälle att lyfta blicken, och det vi ser säger oss att bolagen i det nordiska indexet generellt utvecklas väl. En klar majoritet av indexbolagen kommer att leverera högre vinster 2024 än de gjorde 2023. Bedömningen är att andelen med vinsttillväxt kommer att vara ännu bättre 2025, men vi lägger ännu inte så stor vikt vid detta – vi prioriterar resultat över förväntan.
Våra aktiva aktiefonder
Alfred Berg Sverige Gambak
Fonden minskade något under december, men utvecklades bättre än fondens jämförelseindex. Cykliska konsumentvaror och tjänster var den sektorn som bidrag mest positivt till relativutvecklingen. Våra stora investeringar i sektorn är Clas Ohlson och Scandic och båda utvecklades positivt, medan spelbolaget Evolution, som inte finns i vår portfölj, hade en svag period. Våra bolagsval inom industri utvecklades bättre än sektorn totalt sett. Munters återhämtade glädjande en del av tappat efter 3:e kvartalsrapporten. Skanska och Securitas var andra exempel inom industri med stabil utveckling. Två innehav i läkemedelssektorn, Bonesupport och Swedish Biovitrum utvecklades också positivt i december. På den negativa sidan utmärkte sig Hexagon, som tyvärr inte längre finns i fondens portfölj, då vi efter en längre period av svag utveckling valt att avyttra innehavet. Bolaget var, som beskrivits ovan, vinnaraktien bland de största bolagen, något som gav ett negativt bidrag till relativutvecklingen.
Alfred Berg Nordic Gambak
Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak i december var hälso- och sjukvård, följt av finans och konsumtion. Hälsosektorn har länge varit ett specialfall i Norden och den danska jätten Novo Nordisk har lyft denna sektor i flera år. I december blev detta omvänt, Novo Nordisk slutade december på 17% minus, vilket förklarar 1,5 procentenheter av det nordiska indexets månadsnedgång på 1,8%. Som tur var hade Nordic Gambak minskat sin position i bolaget under hösten.
I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industrin, men finans är nu den näst största. Relativt sett – mätt mot index – är industrin störst, följt av kommunikationstjänster och konsumtion. Den finansiella sektorn är underviktad, liksom råvaror och hälsa. Den aktiva andelen är 69.
Vid utgången av månaden var fondens största innehav ABB (4,2%), Ericsson (4,1%) och SEB (4,0%). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var AAK som steg 8,5 procent (0,2 procent på portföljnivå), Scandic Hotels som steg 6,9 procent (0,1 procent) och Dynavox som steg 8,4 procent (0,1 procent). Negativt var Novo Nordisk, som föll 17 % (-0,8 % på portföljbasis, men på relativ basis var Novo Nordisk en vinnare för Nordic Gambak i december), Konecranes som föll 3,8 % (-0,2 %) och Schibsted B, som sjönk 5,6 % (-0,1). Under månaden ökade vi våra innehav i bland annat Svenska Handelsbanken, Telia och DNB. Vi har minskat våra innehav i Nordic Paper, Cadeler och Wallenius Wilhelmsen. Novo Nordisk har en betydligt mindre position i slutet av december, men det beror på en nedgång i aktiekursen, inte att fonden sålde. Aktien var initialt underviktig.
Alfred Berg Nordic Small Cap
December blev en börsmånad med i stort sett oförändrad utveckling för nordiska småbolag där dock Alfred Berg Nordic Small Cap lyckades avsluta månaden något bättre än fondens jämförelseindex. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i danska banken Spar Nord och Bonesupport. Konsolideringen av den danska bankmarknaden fortsätter då Nykredit lade ett bud på 210 DKK på branschkollegan Spar Nord Bank med en budpremie på 49%. Medicinteknikbolaget Bonesupport har fortsatt att utvecklas väl efter sin starka kvartalsrapport för det tredje kvartalet där omsättningen ökade 50% på årsbasis, främst drivet av en fortsatt stark marknadspenetration av bensubstitutet, Cerament G i USA. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var portföljens undervikt i Kobenhavns Lufthavne och övervikten i norska Schibsted. Den danska staten valde att i början av december att köpa en majoritetspost i ägaren till flygplatserna Kastrup och Roskilde. Staten förvärvade 59,4% av flygplatsoperatören och äger i och med detta 98,6% och likaså denna affär gjordes till en överkurs och detta drabbade fonden negativt då den ej fanns med bland innehaven. Portföljens övervikt i norska media koncernen Schibsted som haft en stark kursutveckling under hösten fick se sig tappa ca. 7% under december.