Månadsbrev februari 2025
Starten på året kommer hamna i historieböckerna. Den globala världsordningen har satts på spel. USA vänder Europa ryggen och “ställer sig” på Rysslands sida i kriget i Ukraina. Ett globalt handelskrig blir mer och mer sannolikt. Trump menar verkligen allvar med sina hot. Det skapar utmaningar för inflationsutvecklingen framöver, men inte minst är det ett hot mot den globala tillväxten. Europa har gjort det klart att vi måste skydda våra egna intressen. Det gäller såväl säkerhetspolitiken som den ekonomiska politiken. I den mån man kan se ljuspunkter i situationen finns det en tydlig förändring i synen på verkligheten i Europa. Vi behöver samarbeta mer, och vi behöver lösa våra utmaningar på egen hand.
Trots en utveckling som skrämmer oss har obligationsmarknaden varit ganska stabil. Räntorna fluktuerar något från dag till dag, men sett över hela månaden är de nästan oförändrade. Dock med en fallande trend mot slutet av februari. Detsamma kan sägas om kreditmarknaden. Stark underton med fallande premier i inledningen, men där rädslan för framtiden smyger sig på mot slutet. Vi avslutar månaden med marginellt högre kreditpremier än där vi startade.
Våra räntefonder
Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus
Det är högst förståeligt att många människor skräms av det som händer runt omkring oss. Utfallsrummet för både räntor och krediter är stor och det är inte lätt att förutse åt vilket håll det kommer att gå. Med det sagt är vi benägna att tro att summan av allt som händer runt omkring oss går i riktning mot att räntorna går ner och att kreditmarknaderna kommer att bli något svagare framöver. Vi är väl positionerade för detta. Och, för att upprepa något vi ofta säger; När vi har ”normala” räntor igen, efter en lång period av noll eller minusränta, har du ett bättre skydd mot negativa utfall. Så är fallet nu, och därför är vi fortsatt optimistiska om möjligheterna till avkastning 2025.
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A
Alfred Berg Income
På kreditobligationsmarknaden har sentimentet varit stabilt positivt. Det var ett uppehåll i mitten av månaden under sportlovet, men annars har det varit många nya obligationer som givits ut och på relativt låga kreditspreadar. Stabiliteten beror sannolikt på att det fortsätter att komma in kapital på räntemarknaden, vilket gör att det finns en god investeringsvilja. Det har även varit en rapportperiod i februari och de flesta bolag har rapporterat i linje med förväntningarna avseende Q4-rapporterna. Den senaste tiden har inneburit ökade geopolitiska risker, där USA hotar att inte stödja Ukraina och Europas vilja kring försvarsinvesteringar har ökat kraftigt. Med detta som bakgrund är det sannolikt att kreditspreadarna kan komma att öka framöver.
Alfred Berg Income genererade en positiv avkastning i februari. Fastigheter och Industri utvecklades bäst, men generellt sett var det god avkastning från stora delar av portföljen. Fonden har en relativt konservativ portfölj med en övervikt i Investment Grade.
Alfred Berg Nordic High Yield
Primärmarknaden för obligationsemissioner var mycket aktiv under februari, med cirka 25 miljarder i emissionsvolym fördelat på 27 emissioner. Bland de bolag som tog in pengar på marknaden fanns oljebolaget Lime Petroleum, investmentbolaget Kistefos och sjömatsföretaget Grieg Seafood. Företag från ett brett spektrum av olika sektorer kom till marknaden, eftersom bolagen anser att de nuvarande kreditpremienivåerna är mycket attraktiva. Vi förväntar oss att aktiviteten på emissionsmarknaden kommer att vara fortsatt aktiv, men kan ta pauser under perioder av ökad osäkerhet och volatilitet relaterade till de pågående och olösta krigen i Ukraina och Mellanöstern. Dessutom finns det en hel del osäkerhet kring handelskrig. Vi förväntar oss en viss stabilisering av antalet förfallna låneavtal. Lägre räntor ska kunna förbättra företagens kassaflöde och vara positivt för kreditkvaliteten, allt annat lika.
Alfred Berg Nordic High Yield ACC A
Alfred Berg Nordic High Yield Restricted
Den nordiska aktiemarknaden i oktober
Det är en välkänd utmaning på aktiemarknaden att hålla fokus på hur företag utvecklas och inte låta sig distraheras av externa faktorer. Denna utmaning var ovanligt tydlig under februari månad. De internationella nyheterna har varit sådana att det har funnits gott om möjligheter att tappa fokus. Som tur är verkar inte börsen ha tappat sitt fokus, volatilitet har varit på normla nivåer under hela februari.
Kvartalssiffrorna för de nordiska företagen var fortfarande relativt bra. Antalet bolag som överraskat positivt kontra negativt är ungefär lika stort, och sammantaget har estimaten för det nordiska indexet stigit med cirka 5% under de senaste tre månaderna.
Våra aktiva aktiefonder
Alfred Berg Sverige Gambak
Februari handlade mycket om president Trump och hans olika utspel gällande tullar och kriget i Ukraina. Fokus på Europas behov av ett eget starkt försvar gav stora kursuppgångar för försvarsaktier i Europa. Saab är en större position i fondens portfölj sedan start och under februari var Saab både fondens och marknadens starkaste aktie, vilket gav ett väsentligt positivt bidrag till avkastningen. Ett annat glädjeämne var Securitas, som också varit ett stort innehav sedan start. Bolagets rapport för fjolårets sista kvartalet visade att man fortsätter att leverera enligt plan, både vad gäller marginaler och kassaflöde, något som uppskattades av marknaden. Ett tredje bolag på ”S”, Scandic Hotels, levererade ett starkt kvartalsresultat och presenterade i samband med rapporten sin vision för framtiden vid en kapitalmarknadsdag. Både vi och marknaden var positiva till den tänkt tillväxtresa som bolaget ser framför sig. På minussidan placerade sig tyvärr åter Munters. God orderingång kompenserade inte för att bolaget har en underabsorption av kostnader inom sitt största affärsområde och både resultat och kurs föll kraftigt. Vi har i enlighet med vår filosofi tagit konsekvenserna av att Munters inte presterat och minskat vår position ytterligare. Sammantaget blev februari en bra månad och fonden återhämtade underavkastningen från inledningen av året.
Alfred Berg Nordic Gambak
Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak under januari var konsumtion, kommunikationstjänster och allmännyttiga företag. När det gäller konsumtion beror den goda utvecklingen på att aktier som fonden är överviktad i presterade bra. Det gällde Scandic Hotels, Clas Ohlsson och Harvia. På den negativa sidan stack tillverkningsindustrin ut tydligt. Tillverkningsindustrin har under en längre tid varit fondens största sektorinnehav, men i januari var det industriaktier som inte finns i fonden som gick bäst. Sektorn följde jämförelseindex, men drevs av aktier som inte ingår i fonden.
I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industrin, med finans som nummer två. Den finansiella sektorn är underviktad, liksom råvaror och hälsa. Den aktiva andelen är 71.
Vid utgången av månaden var fondens största innehav ABB (4,2%), Securitas (4,1%) och Ambea (4,0%). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var Dynavox Group som steg 18,8 procent (0,3 procent i portföljnivå), Tele2 som steg 12,3 procent (0,3 procent) och Storebrand som steg 9,7 procent (0,3 procent). Negativt var Ericsson som föll 7,2% (-0,3% på portföljbasis), Høegh Autoliners som föll 8,9% (-0,2%) och Cargotec som var ned 6,2% (-0,2%). Under månaden ökade vi våra innehav i bland annat Gjensidige, Handelsbanken och Mildef Group. Vi har minskat våra innehav i Rockwool, Cargotec och Essity.
Alfred Berg Nordic Small Cap
Februari blev en börsmånad med negativ utveckling för nordiska småbolag där Alfred Berg Nordic Small Cap utvecklades i linje med fondens jämförelseindex. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i hälsovårdssektorn, Ambea och Bonesupport. Vård- och omsorgsbolaget Ambea redovisade en omsättning i linje med förväntat under fjärde kvartalet och ett rörelseresultat som var bättre än väntat. Styrelsen föreslog en höjd ordinarie utdelning och ett återköpsprogram av två miljoner aktier. Medicinteknikbolaget Bonesupport redovisade en stark rapport för det fjärde kvartalet med en omsättningstillväxt på 49%. Vi passade på att reducera vårt innehav i samband med kursuppgången som följde på den starka rapporten. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var portföljens övervikter i Dynavox och Hoegh Autoliners. Kommunikations-hjälpmedelsbolaget Dynavox, som var en av januari månads vinnare, levererade en stark rapport vad gäller omsättningen men en något svagare marginal än marknadens förväntningar. Det norska transportbolaget Hoegh Autoliners har fallit tillbaka på börsen i och med sin exponering mot bilfrakt och de pågående tulldiskussionerna.