orange byggnader i Stockholm

Månadsbrev Januari 2025

Under 2024 har vi sett högre marknadsräntor och i vissa fall stora svängningar. Januari börjar lite på samma sätt, men den här gången med ett markant räntefall. 

Den stora bilden fram till 2024 gäller fortfarande. Tillväxten upprätthålls väl i USA och den svaga utvecklingen i Europa är oförändrad. Vi ser tecken på en liten uppgång i Sverige, medan Norge tuffar på i sakta mak.

Centralbankerna levererade som förväntat i januari. Norges Bank med en stark signal om sänkningar i mars, Riksbanken och ECB med räntesänkningar och Fed avvaktar. Framöver kommer ECB att göra ytterligare sänkningar, medan andra centralbanker sannolikt kommer att avvakta utvecklingen före eventuella ytterligare sänkningar.

Donald Trump är nu installerad som USA:s president och vi ser tydliga tecken på att hans politiska agenda påverkar marknaderna. I synnerhet skapar införandet av höjda tullar rädsla för ett globalt handelskrig. Det återstår fortfarande att se vad som är hot och vad som är realiteter i politiken.

Det globala handelskriget skapar en risk för en kombination av högre inflation och lägre tillväxt. I Europa leder en lägre tillväxt lätt oss tillbaka till en recession. Vi tror att de europeiska centralbankerna kommer att behöva hantera en sådan utveckling med lägre räntor, och inte högre som många ekonomer förutspår. 

Våra räntefonder

Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus 

Obligationsmarknaden har inlett året bra. Kreditpremien i Nordic investment grade är god mätt mot historiska nivåer. Vi ser att det finns mycket pengar att investera och sentimentet i allmänhet i början av året måste karakteriseras som starkt. I början av året bedömde vi att utsikterna för ett bra 2025 var goda. Nu i slutet av januari upprepar vi samma sak.

Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A

Alfred Berg Income 

Marknaden öppnade starkt efter nyårshelgen. Januari var ännu en månad med ett högt utbud av nya obligationer. Ett stort antal bolag från olika branscher kom ut på marknaden och flera nordiska fastighetsbolag refinansierade obligationer till mycket fördelaktiga nivåer. Ett antal välkända och nya rederier såg också till att låna på marknaden.

Alfred Berg Income hade en bra månad med god avkastning i januari. Fonden tog en del vinster i vissa Heimstaden AB-obligationer som refinansierades av bolaget. I övrigt inga större nyheter i portföljen. Vi fortsätter att ha en övervikt i Investment Grade och hoppas verkligen på lite mer volatilitet. 

Alfred Berg Income A

Alfred Berg Nordic High Yield

Vi noterar att det finns en möjlighet till ökad volatilitet och osäkerhet både vad gäller Trumps politiska agenda och de pågående krigen i Ukraina och Mellanöstern. Lägre räntor framöver bör bidra till att företagens kassaflöde och allt annat lika bidrar till att förbättra kreditkvaliteten och vi förväntar oss att andelen betalningsinställelser kommer att stabiliseras framöver. 

Sentimentet på kreditmarknaden är fortsatt positivt och även om tvåsiffrig avkastning inte är att vänta så tror vi att 2025 blir ännu ett bra år för Nordic high yield.

Alfred Berg Nordic High Yield ACC A

Alfred Berg Nordic High Yield Restricted

Den nordiska aktiemarknaden i oktober

2025 inleddes starkt på de flesta av världens börser. Efter en något ojämn avslutning på 2024 kom investerarna tillbaka starkt när 2025 inleddes. Det är svårt att sätta fingret på en specifik orsak, men kan kanske ses som en reaktion på osäkerheten inför julen. 2024 var ett bra år på börserna, med stora individuella skillnader. För Norden var den underliggande utvecklingen också god; En klar majoritet av bolagen i det nordiska indexet tjänade mer pengar per aktie 2024 än 2023. På lång sikt är sambandet mellan vinsttillväxt och eget kapital obestridligt. 

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet börjar vanligtvis i slutet av januari/februari. Än så länge, efter att ungefär en fjärdedel av bolagen i det gemensamma nordiska indexet har rapporterat, är bilden relativt god. Vi följer utvecklingen med stort intresse.

Alfred Berg Nordic Index

Våra aktiva aktiefonder

Alfred Berg Sverige Gambak 

Fonden hade en positiv avkastningen under månaden, men hängde inte riktigt med marknaden. Orsaken var delvis en effekt av att flera av fondens innehav, som hörde till fjolårets vinnare, inte hängde med eller till och med backade under januari. Bland bolag i den kategorin hörde Bonesupport, Saab och Securitas. Gällande Bonesupport så orsakades den negativa utvecklingen av att en patient avlidit i samband med att användning av bolagets produkt Cerament. Det förefaller som den tragiska incidenten var ett resultat av felaktig användning av produkten, men vi följer självfallet utvecklingen noga. Omvänt hade några av de största bolagen med svag utveckling 2024 en bra start, däribland Hexagon och Sandvik. Fonden äger ingen av dessa, vilket gav ett negativt relativbidrag. På plussidan återfanns våra investeringar i sektorn cyklisk konsument, där våra bolagsval var framgångsrika. Clas Ohlson och Scandic Hotels fortsatte att leverera, medan Evolution och H&M, som vi inte äger, utvecklades sämre än marknaden. 

Alfred Berg Sverige Gambak

Alfred Berg Nordic Gambak

Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak under januari var konsumtion, kommunikationstjänster och allmännyttiga företag. När det gäller konsumtion beror den goda utvecklingen på att aktier som fonden är överviktad i presterade bra. Det gällde Scandic Hotels, Clas Ohlsson och Harvia. På den negativa sidan stack tillverkningsindustrin ut tydligt. Tillverkningsindustrin har under en längre tid varit fondens största sektorinnehav, men i januari var det industriaktier som inte finns i fonden som gick bäst. Sektorn följde jämförelseindex, men drevs av aktier som inte ingår i fonden.

I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industrin, med finans som nummer två. Den finansiella sektorn är underviktad, liksom råvaror och hälsa. Den aktiva andelen är 71.

Vid utgången av månaden var fondens största innehav ABB (4,2%), Securitas (4,1%) och Ambea (4,0%). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var Dynavox Group som steg 18,8 procent (0,3 procent i portföljnivå), Tele2 som steg 12,3 procent (0,3 procent) och Storebrand som steg 9,7 procent (0,3 procent). Negativt var Ericsson som föll 7,2% (-0,3% på portföljbasis), Høegh Autoliners som föll 8,9% (-0,2%) och Cargotec som var ned 6,2% (-0,2%). Under månaden ökade vi våra innehav i bland annat Gjensidige, Handelsbanken och Mildef Group. Vi har minskat våra innehav i Rockwool, Cargotec och Essity. 

Alfred Berg Nordic Gambak 

Alfred Berg Nordic Small Cap

Januari blev en börsmånad med positiv utveckling för nordiska småbolag där dock Alfred Berg Nordic Small Cap utvecklades något sämre än fondens jämförelseindex. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i norska försäkringsbolaget Protector och Dynavox Group som utvecklar kommunikationshjälpmedel. Protector levererade under slutet av månaden en stark rapport med kraftig premietillväxt under det sista kvartalet 2024 (+30%). Dynavox som kommer att presentera sin kvartalsrapport i början av februari fick bland annat se sin kurs stiga i samband med uppgraderingar från analyshus som SEB, Carnegie och Kepler Cheuvreux. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var portföljens övervikter i Bonesupport och Ambea. Båda dessa bolag inom hälsovårdssektor har haft en stark utveckling under 2024 och till viss del fått se vinsthemtagningar på senare tid. I fallet Bonesupport lämnades besked från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att en patient avlidit i samband med användning av medicinteknikbolagets bensubstitut (Cerament BVF). Enligt informationen skedde dödsfallet den 19 november till följd av akut hjärtstillestånd och vården avbröts. Patienten var 7 år gammal. Enligt utsaga använde kirurgen produkten off-label, alltså utanför den godkända produktetiketten vad gäller bland annat ålder (+9 år), indikation och applicering.

Alfred Berg Nordic Small Cap