Utsikt over fjell, hav og hus

Månadsbrev mars 2025

Mars månad var full av nyheter som överraskade de finansiella marknaderna. På andra sidan Atlanten fortsätter den amerikanska administrationen att skrämma marknaderna med allt från tullar, bombningar i Mellanöstern och fredssamtal i Ukraina. Sammanfattningsvis anser marknaden att risken för svagare tillväxt eller recession har ökat. 

I Europa har politikerna tagit till sig allvaret i den nya världsordningen. Regleringen måste minskas och EU måste bli ett mer företagsvänligt område. Samtidigt aviseras stora paket för satsningar på försvar och infrastruktur. För Tysklands del beräknas de olika paketen kunna bidra till en ökad ekonomisk tillväxt på cirka 0,5 till 1,5 procent per år. Samtidigt kommer det att leda till ett ökat utbud av statliga och statligt garanterade obligationer. Båda faktorerna har bidragit till högre ränteförväntningar i Europa.

Våra räntefonder

Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus 

Summan av dessa händelser har resulterat i oförändrade 10-åriga amerikanska statsräntor till och med mars, medan europeiska räntor har stigit markant med cirka 0,25 procentenheter. Kreditmarknaden är inte förtjust i den osäkerhet som den amerikanska administrationen skapar. Vi upplever att likviditeten fortsatt är mycket god i marknaden, men den ökade osäkerheten har lett till en högre riskpremie och kreditpremierna har kommit ut mellan 0,05 och 0,2 procent för olika emittenter inom vårt segment. 

Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A

Alfred Berg Income 

Alfred Berg Income hade en positiv avkastning under mars. Det var främst hybridobligationer inom fastighet och finans som bidrog negativt i en mer volatil marknad. Däremot var det bolag inom vind och förnybar energi som bidrog starkt, och solida lågriskobligationer som stod stadigt i marknadsturbulensen. Vi har en investment grade övervikt som passar bra i en volatil marknad. Vi tittar på marknadsutvecklingen och ser om det kommer att finnas möjligheter då vi ser en risk för att kreditspreadarna kan komma att öka ytterligare i detta marknadsklimat.

Alfred Berg Income A

Alfred Berg Nordic High Yield

Den nordiska emissionsmarknaden var mycket aktiv under hela månaden. Nyemissionsvolymerna har nått rekordnivåer de senaste veckorna, med en total emission på 46 miljarder i mars, cirka 17 miljarder över det tidigare rekordet på 31 miljarder från oktober förra året enligt DNB Markets. Årets emissioner (HIÅ) har nu nått 95 miljarder, nästan dubbelt så mycket som det tidigare rekordet vid samma tidpunkt 2021. Riskpremierna på nyemissioner är något högre än fjolårets bottennivåer, bland annat på grund av längre löptider och nya emittenters inträde på marknaden, men låneavtalen har stramats åt och därmed blivit mer investerarvänliga. Vi fortsätter att vara selektiva, eftersom förhållandet mellan risk och avkastning inte alltid är optimalt, men vi deltog i de obligationer som emitterats av bland annat Verve Group, Hospitality Invest, Zeta Display och B2 Impact. Vi förväntar oss en fortsatt hög aktivitet under de kommande veckorna innan ett uppehåll för påsk.

Även om vi fortfarande bedömer att den nordiska high yield-marknaden är motståndskraftig i det rådande makroekonomiska klimatet utesluter vi inte att de nordiska kreditpremierna kan komma att öka något om de globala kreditpremierna fortsätter att öka. I och med Trumps “Liberation Day” har volatiliteten och osäkerheten ökat ytterligare, men vi behåller en konservativ hållning i våra portföljer och kan därmed dra nytta av en mer volatil marknad.

Alfred Berg Nordic High Yield ACC A

Alfred Berg Nordic High Yield Restricted

Den nordiska aktiemarknaden i oktober

Mars var den månad då den internationella politiken tog fokus från företagsspecifika faktorer. I stort sett alla större aktieindex slutade på minus för månaden, Brasilien som ett av mycket få undantag. Det är i sig väldigt ovanligt att politik skapar en nedgång i ekonomin, och frågan många ställer sig är vad politisk osäkerhet gör med viktiga faktorer som konsumentförtroende och företagens investeringsvilja. Än så länge står sig “hårda” data bra, medan vissa förväntningsindex har sjunkit.   

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet är över och resultatet i Norden var relativt bra. En majoritet av bolagen slog förväntningarna och visade även tillväxt jämfört med 12 månader tidigare. Det fanns luckor inom området, industrisektorn gick sämre och materialsektorn sämre. Men företagsspecifika faktorer spelar in, och det är ofta specialeffekter som påverkar siffrorna.   

Alfred Berg Nordic Index

Våra aktiva aktiefonder

Alfred Berg Sverige Gambak 

Fonden hade liksom marknaden en negativ avkastning under månaden, men marginellt bättre. Industrisektorn gav det bästa relativa bidraget, tack vare lyckosamma bolagsval. Saab fortsatte att vara fondens enskilt bästa innehav, men också våra investeringar i byggbolaget NCC och fönstertillverkaren Inwido klarade sig i relativa termer väl. Hälsovårdssektorn var däremot ett sänke i portföljen. Hälsovårdsbolag är normalt motståndskraftiga i orostider, men givet den osäkerhet som uppstått om villkoren på den viktiga USA-marknaden har detta inte gällt nu och flera av våra innehav minskade kraftigt. Telekomoperatörer är en annan sektor som kan räknas in i den defensiva kategorin och som däremot klarade sig bra. Fonden har en investering i Tele2 som ökade med 6 %, ett bra resultat i rådande marknad. 

Alfred Berg Sverige Gambak

Alfred Berg Nordic Gambak

De relativt sett starkaste sektorerna för Alfred Berg Nordic Gambak under mars var hälsa, finans och tillverkning. Hälsosektorn är något av ett specialfall, fonden är underviktad mot Novo Nordisk och en svag utveckling i aktien räcker för att fonden ska prestera relativt starkt i denna sektor. Fondens innehav inom finans och industri gick bättre än index, så den relativa bilden var positiv. Men i absoluta tal slutade sektorerna på minus. Faktum är att den enda sektorn som steg under mars var kommunikationstjänster, där Tele2 och Telia drog lasset. Alfred Berg Nordic Gambak är överviktad i båda dessa aktier.

I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industri, med finans som nummer två. Material är fortfarande den största sektorn med undervikt. Den aktiva andelen är 72.

Vid utgången av månaden var fondens största innehav Ambea (4,9%), Securitas (4,2%) och SEB (3,9%). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var Kongsberg som steg 12,4 procent (0,2 procent i portföljled), Storebrand som steg 8,6 procent (0,2 procent) och Mildef Group som steg 13,6 procent (0,2 procent). På den negativa sidan fanns Konecranes som föll 14,5% (-0,6% på portföljbasis), Securitas som föll 8,8% (-0,4%) och Scandic Hotels som minskade med 12,6% (-0,3%). Under månaden ökade vi våra innehav i bland annat ISS, Nokia och Swedbank. Vi har minskat våra innehav i AAK, Schibsted och DSV.  

Alfred Berg Nordic Gambak 

Alfred Berg Nordic Small Cap

Mars blev en börsmånad med negativ utveckling för nordiska småbolag där Alfred Berg Nordic Small Cap utvecklades i linje med fondens jämförelseindex. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i norska försäkringsbolaget Protector och Sparebank 1 SMN och Sparebanken Vest. Båda norska bankerna har gynnats av att den väntade räntesänkningen skjutits upp till senare. Försäkringsbolaget Protector har fortsatt påvisa tillväxt på sina marknader där verksamheten i UK ser fortsatt bra ut. Förväntningar på den nyligen startade franska verksamheten år en spännande och intressant start att vara uppmärksam på. På den negativa sidan återfinns medicinteknikbolaget Bonesupport och Fortnox. Bonesupport redovisade en stark rapport för det fjärde kvartalet och vi passade på att reducera vårt innehav i samband med kursuppgången som följde. Aktien har brukligt är efter positiva rapporter utvecklats i negativ riktning. Vår fulla undervikt i IT-bolaget Fortnox bidrog likaledes negativt då riskkapitalbolaget EQT och huvudägaren Olof Hallrup (via bolaget First Kraft) presenterade ett bud på bolaget värt 90 kronor kontant per aktie, motsvarande en budpremie på cirka 38%.

Alfred Berg Nordic Small Cap