Månadsbrev November 2024
Valet i USA dominerade nyheterna i början av november. I takt med den ökade sannolikheten för en Trump-seger ökade även inflationsförväntningarna och marknadsräntorna globalt. Flera av Trumps viktigaste valfrågor är på ytan inflationsdrivande. Samtidigt är flera av samma frågor tillväxthämmande och därmed inflationsdämpande. Trump är särskilt angelägen om att båda räntorna ska vara låga, och att börsen ska vara stark. Sammantaget kommer denna balansgång att bli mycket utmanande, och vi är därför försiktiga med att ta betydande ställningstaganden baserat på en förväntan om Trumps agerande.
På makrofronten blir den europeiska ekonomins tilltagande svaghet allt tydligare. AG Metall, ett av de mäktigaste fackförbunden i Tyskland, accepterade nyligen ett lönepaket på 2 procent efter att ha förhandlat med ett krav på det dubbla. Samtidigt förhandlar VW med sina anställda om en lönesänkning, i ett försök att undvika fabriksnedläggningar. Detta speglar svagheten i den europeiska ekonomin och indikerar samtidigt att löneinflationen inte kommer att vara ett problem framöver.
Norge fick en BNP-tillväxt i november som överraskade något på uppsidan, både både privat konsumtion och något förbättrad produktivitetstillväxt talar för en något lägre räntebana.
I USA handlar det mesta om Trump. De senaste inflationssiffrorna är dock värda att ta med sig. Kärn-PCE-siffran visade en liten ökning från förra månaden, och vi har nu haft en nästan platt utveckling under de senaste 8 månaderna. Sammantaget ser vi att de långsiktiga inflationsutsikterna i USA har stigit de senaste månaderna, vilket har resulterat i en rekordhög, och knappast hållbar, räntedifferens mellan Europa och USA. Vi anser också att Norges räntedifferens mot sina viktigaste handelspartners i Sverige och Europa är påtagligt hög.
Våra räntefonder
Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus
Kreditpremierna har ökat med några baspunkter under hela månaden. Effekten vid årets slut har haft en inverkan på marknaden, där framför allt bankerna vill ha lägre innehav av framför allt kortfristiga obligationer. Detta har försvagat likviditeten och drivit upp kreditpremierna.
Dessutom har de tyska statsobligationsräntorna påverkat våra inhemska marknader; Bakgrunden är att bantningen av ECB:s balansräkning leder till ett utbudsöverskott på tyska statspapper. Detta har drivit upp räntorna på statspapper i förhållande till swapräntorna, samtidigt som kreditpremierna för emittenter som prissätts i förhållande till den tyska staten har drivits upp. Vanligtvis rör det sig om överstatliga aktörer som NIB, EIB; Världsbanken, samt emittenter av säkerställda obligationer. Dessa marknadsaktörer kan ha möjlighet att ge ut obligationer i olika valutor och därmed ha makt att pressa den relativa prisbilden även på våra inhemska kreditmarknader.
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A
Alfred Berg Income
Alfred Berg Income hade en mycket bra månad i november med en avkastning på 0,8% och en YTD-avkastning som närmade sig 8,5 %. Det var fastighetssektorn som gick mycket starkt i november, tätt följd av tillverkningsindustrin. De enskilda namn som utvecklades svagt i portföljen var Kongsberg Automotive och Viacon. Vi fortsätter att ha en övervikt Investment Grade i portföljen och en relativt konservativ portfölj när vi går in i årets sista månad.
Alfred Berg Nordic High Yield
Primärmarknaden för obligationsemissioner var mycket aktiv under november med cirka 22 miljarder i emissionsvolym. Ett antal olika företag från olika branscher kom ut på marknaden, eftersom företagen tycker att de nuvarande kreditpremienivåerna är mycket attraktiva. Mer än 200 miljarder kronor har emitterats hittills i år, vilket är mer än för hela 2023. Vi förväntar oss att emissionsmarknaden kommer att vara aktiv under de kommande två veckorna, innan den lugnar ner sig något lagom till jul och nyår. Det finns fortfarande anledning att befara ökad volatilitet och osäkerhet mot bakgrund av de olösta och pågående krigen i Ukraina och Mellanöstern. Vi förväntar oss en viss stabilisering av antalet defaults. Lägre räntor ska kunna förbättra företagens kassaflöde och vara positivt för kreditkvaliteten, allt annat lika.
Alfred Berg Nordic High Yield ACC A
Alfred Berg Nordic High Yield Restricted
Den nordiska aktiemarknaden i oktober
Den traditionellt mest turbulenta tiden på aktieåret är nu över och de nordiska börserna har klarat sig igenom även i år. Även om det har varit en negativ avkastning i oktober är det fortfarande troligt att årsresultatet ligger på den klart positiva sidan.
Rapporteringen för det tredje kvartalet är över och ekonomin går fortfarande hyfsat bra. Visst ser vi att vissa sektorer kämpar i motvind – inte minst fastigheter och konsumtionsvaror – men sammantaget har bolagen i det nordiska indexet presterat bättre än väntat. Vi hade kanske föredragit att bredden på resultatförbättringen hade varit större, det är fler bolag som kom in under förväntan än över.
Politik dominerar ofta nyheterna, även om dess betydelse för aktiemarknaden ibland kan ifrågasättas. Det råder dock ingen tvekan om att utfallet av presidentvalet i USA kan få ekonomiska konsekvenser. Ämnen i den amerikanska valrörelsen var bland annat tullar, skatter och internationell handel. Allt viktigt för aktiemarknaden. Att döma av börsens reaktion ser det ut som att framtidstron fortfarande håller i sig.
Våra aktiva aktiefonder
Alfred Berg Sverige Gambak
Efter att ha haft en svag relativutveckling under oktober, utvecklades fondens portfölj glädjande nog positivt relativt marknaden under november och hämtade in hela tappet från föregående månad. Bolagsvalen inom industrisektorn stod för en stor del av överavkastningen. Fonden har sedan en längre tid ett stort innehav i säkerhetsbolaget Securitas, en investering som levererat väl och vars rapport för tredje kvartalet mottogs positivt. Också fondens investeringar i Saab och ABB utvecklades bra. Clas Ohlson är en relativt ny investering i portföljen, hade en stark månad efter goda försäljningssiffror och gav ett positivt bidrag. Hälsovårdssektorn var fondens svagaste del under november, mot bakgrund av oro för vad den nya administration i USA kan innebära, som beskrivits ovan. Efter en kraftigt negativ initial reaktion, återhämtade dock aktierna en del av fallet.
Alfred Berg Nordic Gambak
Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak under november var material, följt av hälsa och IT. För alla tre sektorerna var det framför allt aktievalet som gjorde skillnaden. På den negativa sidan var det konsumtion som stack ut, men det beror faktiskt på en aktie (AAK).
I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industri och hälsa. Relativt sett – mätt i förhållande till index – är tillverkningsindustrin och kommunikationstjänster fortfarande den största sektorn. De största sektorerna som är underviktade är energi och finans. Fonden är väl representerad inom banksektorn, men underviktad i försäkrings- och investmentbolag. Den aktiva andelen är 73.
Vid utgången av månaden var fondens största innehav Novo Nordisk (4,6 %), ABB (4,3 %) och Konecranes (4,0 %). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var Høegh Autoliners som steg 11,9% (0,3% på portföljnivå), Securitas som steg 9,9% (0,3%) och Kongsberg Gruppen som steg 13,4% (0,1%). I negativ riktning gick Rockwool som föll 15,1% (-0,3% på portföljbasis), NKT som föll 17,1% (-0,3%) och Cargotec som sjönk 7,7% (-0,2%). Under månaden ökade vi våra innehav i bland annat DSV, Storebrand och Skanska. Vi har minskat våra innehav i Wärtsilä, Kemira och Munters.
Alfred Berg Nordic Small Cap
November blev en börsmånad med negativ utveckling för nordiska småbolag där dock Alfred Berg Nordic Small Cap lyckades avsluta oförändrat i jämförelse mot fondens jämförelseindex som hamnade på minus. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i Hoegh Autoliners och Bonesupport. Det norska biltransportbolaget Hoegh Autoliners som tidigare levererat en rapport i linje med marknadens förväntningar lämnade en ny trading update där man bland annat påvisade att fraktraterna var upp 6 % för föregående månad och därtill bör nämnas att bolaget var en av förlorarna under månaden innan. Medicinteknikbolaget Bonesupport har fortsatt att utvecklas väl efter sin starka kvartalsrapport för det tredje kvartalet där omsättningen ökade 50% på årsbasis, främst drivet av en fortsatt stark marknadspenetration av bensubstitutet, Cerament G i USA. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var övervikterna i NKT och Swedish Orphan Biovitrum (SOBI). Det danska kraftkabelbolaget NKT levererade en rapport för sitt tredje kvartal som var i linje med förväntningarna och marknaden tycks se med viss osäkerhet på vad som kommer att hända med den gröna energianpassningen i och med installationen av en ny president i USA. Läkemedelsbolaget SOBI utvecklades negativt under månaden, först och främst på grund av utnämningen av USA:s nya hälsovårdsminister (Robert F Kennedy) känd som en vaccinskeptiker och allmänt kritisk till läkemedelsbolag.