Månadsbrev September 2024
September fortsatte den trend vi sett tidigare i år. Den globala aktiemarknaden skakade av sig en viss osäkerhet i inledningen av månaden och steg för månaden som helhet. Flera centralbanker sänkte sina styrräntor. ECB och SNB sänkte med en sänkning, men Fed överraskade med en dubbelsänkning (50 punkter), där marknaden delades mellan en och två sänkningar på förhand. Med tanke på centralbankens kommunikation, och det faktum att de flesta centralbanker har börjat göra sänkningar (Norge är undantaget här), är marknaden övertygad om fler sänkningar under de kommande 12 månaderna.
Under de kommande månaderna kommer vi nu att få reda på om centralbankerna har lyckats navigera i en mjuklandning i ekonomierna. Speciellt om de har börjat klippa tillräckligt tidigt. Europa, inklusive Sverige och Storbritannien, har haft en svag tillväxt de senaste åren, men undvikit en recession. Norge har en marginellt högre tillväxttakt, men svag. USA sticker därför ut med en fortsatt god ekonomisk tillväxt.
Sysselsättningen i ett antal länder har visat sig vara mer motståndskraftig än vad som förväntades på förhand. I USA har antalet nya jobb som skapats varit över 200 tusen per månad de senaste åren, men sjunkit något under de senaste månaderna. Även andra faktorer pekar på en något mindre stram arbetsmarknad, som den rapporterade osäkerheten om den egna arbetssituationen och skillnaden i löneutveckling mellan de som byter jobb och de som stannar kvar. Indikatorerna för den ekonomiska aktiviteten inom både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn är historiskt sett relativt låga.
Våra räntefonder
Alfred Berg Nordisk Likviditet Plus
Kreditmarknaden har varit aktiv under hela september. Vi ser många bolag som emitterar i primärmarknaden och de bolag som haft svårt att emittera nya obligationer under våren har återigen upplevt en god efterfrågan i marknaden. Detta gäller särskilt fastighetssektorn. Kreditpremierna har varit fortsatt stabila och ligger på attraktiva nivåer ur ett historiskt perspektiv.
Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss ACC A
Alfred Berg Income
Alfred Berg Income hade en mycket bra månad där framför allt fastighetssektorn utvecklades väl. Heimstaden Bostad och Heimstaden AB var de namn som presterade bäst. Vi ser ganska snäva kreditspreadar, så vi har fortsatt en god likviditet i portföljen. Inte minst för att det blir extra viktigt att hålla ett öga på ekonomin, oron i Mellanöstern, det amerikanska valet, ränte- och defaultutvecklingen.
Alfred Berg Nordic High Yield
Efter sommaruppehållet är primärmarknaderna vidöppna igen, med sex HY-affärer prissatta i augusti med en total volym på 8,3 miljarder (främst NOK-affärer) vilket är något högre än de 7,2 miljarder som emitterades i augusti 2023. Totalt har cirka 145 miljarder emitterats hittills under 2024 enligt Arctic Securites och vi har därmed faktiskt redan passerat den totala volymen för 2023 med fyra månader kvar. I år blir det därmed det näst bästa året sett till emissionsvolym sedan 2009. Många affärer är prissatta i det lägre intervallet av det initiala prissamtalet, och vi har därför fortsatt att vara selektiva på grund av mindre attraktiv risk/reward i många fall enligt vår uppfattning, men vi investerade i t.ex. de nya obligationerna som emitterats av Aider Konsern och Odfjell Technology. Med tanke på de mycket starka marknaderna förväntar vi oss en fortsatt hög primäraktivitet under de kommande veckorna och månaderna.
Det finns fortfarande en möjlighet till ökad volatilitet och osäkerhet med avseende på det pågående kriget i Ukraina och Mellanöstern samt det kommande valet i USA. Vi utesluter inte att andelen fallissemang kan komma att öka ytterligare, men vi ser ändå att det nordiska high yield-universumet har fundamentalt starka underliggande marknader för många av bolagen och sektorerna.
Alfred Berg Nordic High Yield ACC A
Alfred Berg Nordic High Yield Restricted
Den nordiska aktiemarknaden i juni
September har ett något dåligt rykte i börskretsar. Tillsammans med oktober är detta de månader då alla de största börskorrigeringarna i historien har inträffat. I det perspektivet kan vi andas ut i år. De flesta av världens viktigaste index slutade på plus, särskilt den kinesiska börsen som reagerade starkt efter att myndigheterna lanserat ett stimulanspaket för ekonomin. Åtgärderna riktar sig särskilt till fastighetssektorn.
Tittar man på råvaror får man intrycket av en viss ekonomisk försvagning. Oljepriset har fallit tillbaka något och även industrimetallerna ligger under nivån från första halvåret. Vi överdramatiserar inte situationen, oljepriset är fortfarande på en nivå där oljebolagen, och den stora majoriteten av investeringarna i branschen, är mycket lönsamma.
Det finns heller ingen anledning att ringa i recessionsklockan, baserat på vad företagen levererar. Det finns definitivt tecken på att vissa sektorer kämpar mot motvind – fordonssektorn är ett exempel – men sammantaget står sig prognoserna för året väl. Vi ser med spänning fram emot rapporterna för det tredje kvartalet.
Våra aktiva aktiefonder
Alfred Berg Sverige Gambak
Efter en stark inledningen tappade fonden i relativavkastningen i samband med att Kinas stimulanser drev på ett antal bolag som haft en svag eller till och med mycket svag utveckling tidigare under året. Då vår investeringsfilosofi är att alltid väga samman vår fundamentala bedömning med sentiment, enkelt uttryckt kursens riktning, innebär snabba kast i marknaden som regel att fonden utvecklas lite sämre under en anpassningsperiod. Vi har under september på marginalen ökat exponeringen av räntekänsliga bolag, såsom konsument och fastigheter, men i övrigt inte gjort några stora förändringar.
Alfred Berg Nordic Gambak
Den relativt sett starkaste sektorn för Nordic Gambak i september var hälso- och sjukvård, följt av tillverkning och konsumtion. Inom hälsa har vi bland annat viktat ner något i Novo Nordisk, och när den aktien stagnerar är det en relativ fördel för oss. Det har också varit en svag utveckling i sektorerna bland aktier vi inte äger. Relativt sett svagast för Nordic Gambak var finans- och kommunikationstjänster. Inom finans är det framför allt ett par investmentbolag som har levererat god avkastning i september, men som inte finns med i portföljen.
I absoluta tal är de största sektorerna i Nordic Gambak fortfarande industri och hälsa. Mätt i relativa termer – mot index – är tillverkningsindustrin och kommunikationstjänster den största sektorn. De största sektorerna som är underviktade är material och finans. Fonden är väl representerad inom banksektorn, men underviktad i försäkrings- och investmentbolag. Den aktiva andelen är 72.
Vid utgången av månaden var fondens största innehav fortfarande Novo Nordisk (6,7 %), Wärtsilä (4,9 %) och SEB (3,9 %). Aktier som bidrog mest i positiv riktning var Høegh Autoliners som steg 14,9 procent (0,4 procent på portföljnivå), Cargotec som steg 10,3 procent (0,2 procent) och Konecranes som steg 6,4 procent (0,2 procent). I negativ riktning gick DOF Group som föll 11,2% (-0,1% på portföljbasis), Viaplay som föll 9,7% (-0,1%) och Atlas Copco B (-0,2) som visserligen steg 6%, men där fonden nu är underviktad. Under månaden ökade vi våra innehav i bland annat Telia, Hoist Finance och Securitas. Vi har minskat våra innehav i Novo Norisk, Sydbank och SAAB.
Alfred Berg Nordic Small Cap
September blev en börsmånad med svagt positiv utveckling för nordiska småbolag där Alfred Berg Nordic Small Cap utvecklades bättre än fondens jämförelseindex. De två största bidragsgivarna relativt index var våra övervikter i Hoegh Autoliners och Protector Forsikring. Biltransportbolaget Hoegh Autoliners rapporterade rekordrater för augusti månad och viss avyttring av transportbåtar där man nu optimerar sin flotta i och med kommande leveranser av nya båtar. De största negativa bidragsgivarna i portföljen var övervikterna i norska Sparebanken Vest och Zealand Pharma. Det danska läkemedelsbolaget Zealand Pharma som producerar läkemedel mot övervikt har haft en stark utveckling under året (+120%) och fortsatt att leverera data som tyder på god viktminskning i sina studier men har som sin betydligt större branschkollega i Danmark, Novo Nordics, sett betydliga vinsthemtagningar under månaden.